Slim

Nanocoating tegen bacteriën

De grootste vijanden van elk ziekenhuis zijn maar 0,001 tot 0,005 mm lang. Toch zijn ze destructief en soms zelfs dodelijk: bacteriën. Is nanocoating een structurele oplossing?

Auteur: Guido van de Wiel

Waar gaat het om?
Het gaat om de nanocoating Environ-X, een coating die hecht op alle oppervlaktes en niet kan worden weggepoetst met andere middelen. Ze zorgt ervoor dat de organische vervuiling niet kan hechten. Door de coating eenmalig aan te brengen maak je belangrijke medische omgevingen – denk aan operatiekamers, spoedeisende hulp maar ook ambulances – zeker voor een jaar bacteriearm.

Een jaar lang niet schoonmaken?
Regelmatig reinigen met een vochtige doek is voldoende om een hygiënische situatie te behouden. Meer niet. De coating is minimaal één jaar, maar in veel gevallen zelfs na drie tot vijf jaar nog altijd werkzaam. Ze reduceert bacteriën en virussen en voorkomt schimmelvorming. De coating wordt in sprayvorm aangebracht en komt zo ook op moeilijk bereikbare plekjes, zoals tussen schroefdraad of lastige hoekjes. Vaak ontstaan daar juist bacteriële besmettingshaarden. Als Environ-X eenmaal is aangebracht, hoeven er veel minder agressieve reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen te worden toegepast. Dat levert niet alleen een flinke kostenbesparing op,  het is ook nog eens veel beter voor het milieu.

Wetenschappelijk bewezen?
Ja. Bacteriologisch onderzoek leert dat het gaat om een veilige aanpak. Dit is ook wat Hans Immink, coördinator afdeling ziekenhuishygiëne en infectiepreventie (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis) en directeur van Hygiëne Adviesbureau Immink (Microbiologische validatie van medische apparatuur en producten), beweert. ‘Na aanvankelijke scepsis ben ik tijdens het onderzoek aangenaam verrast door de resultaten’, zegt hij.

Een voorbeeld uit de praktijk?
Onderzoeksjournalist en voormalig internist Jan Taco te Gussinklo publiceerde deze statistieken waarin het aantal cfu (Colony Forming Units) maandelijks is gemeten in een sauna. Ook in kinderdagverblijven, politiecellen en tandartspraktijken heeft fabrikant Nanoservices BV goede resultaten bereikt.

En op medisch gebied?
Er zijn testen gedaan met ambulances in veiligheidsregio Rotterdam. De verontreiniging van diverse oppervlakten werd vastgesteld door de hoeveelheid ATP (adenosinetrifosfaat ) die erop aanwezig is te meten. Al deze testen vielen positief uit, aldus de fabrikant. Inmiddels heeft de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) grote interesse voor de techniek. Vreemd eigenlijk dat de zorg deze coating niet veel eerder massaal heeft omarmd.

De techniek van nanocoating zal de kans op uitbraken van multi-resistente bacteriën enorm reduceren

Wat is er in de praktijk aan gezondheidswinst te boeken?
In Krefeld in Duitsland heeft Nanoservices BV de zogenaamde human contact points behandeld van een kinderhospice. In het naastgelegen Kindergarten Caritas hebben ze de effecten van de behandeling gemeten door te kijken naar het ziekteverzuim. Daar gold in de klassieke griepperiode van november tot maart een ziekteverzuim van zo’n 25 procent. Toen daar vier jaar geleden de trapleuning, alle lichtknoppen, deurknoppen en de toiletten zijn behandeld, viel het ziekteverzuim in het eerste jaar terug tot 7 procent, in het tweede jaar tot 9 procent en in het derde jaar tot 12 procent.

Kritische noot?
Environ-X gaat banen kosten in de schoonmaakbranche. De wereld van reinigen gaat de komende jaren flink veranderen, voorspelt Dimmen Breen, directeur van Nanoservices BV. ‘Europa wil af van agressieve reinigingsmiddelen. In de medische wereld blijven uiteraard wel schoonmakers aan de slag, maar Environ-X toegepast op ramen bijvoorbeeld, neemt het werk van gevelreinigers grotendeels uit handen. Als de ramen eenmaal behandeld zijn, hoef je ze namelijk jarenlang niet meer te wassen.’

0514 2hydrophobic-coating-537x358

Duur zeker?
De prijs is afhankelijk van de situatie – denk aan toegankelijkheid en hoogte van ruimtes –  en ligt in de praktijk tussen 11 tot 16 euro per vierkante meter. Medische instellingen besparen echter met dit middel op de inzet van reinigingsmiddelen en het allerbelangrijkst: het zorgt voor verhoging van de patiëntveiligheid.

Voorbeeld?
Neem de uitbraak van de multiresistente Klebsiella-bacterie Oxa-48 in 2010 en 2011 in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Dat heeft tot vele besmettingen geleid. Er zijn daar zelfs drie patiënten onnodig overleden en de hele situatie heeft ertoe geleid dat de directeur moest opstappen. Alle claims en proceskosten heeft het ziekenhuis zo’n tien miljoen gekost én een fikse deuk in hun imago. De techniek van nanocoating zal de kans op dit soort uitbraken enorm reduceren.

Meer weten?
www.nanoservices.nl en www.nanopodium.nl

 

 

 


Share Button

2 thoughts on “Nanocoating tegen bacteriën

  1. Ik zie niet wat het anders is dan wat er al normaal is……….. “Regelmatig reinigen met een vochtige doek is voldoende om een hygiënische situatie te behouden”. Deze in in de tekst maakt dat het dus een onnodige extra techniek is die toegepast wordt. Er wordt b.v. in een ok al regelematig (dagelijks) schoongemaakt en dus is er geen toegevoegde waarde. De tabel van de sauna geeft de bevindingen aan maar waar is de vegelijking met “normaal” schoonmaken en werkt de nano techniet ook door vuil of stof heen of alleen daar waar de bacterie dierect contact met het oppervlak heeft.
    Een geweldige techniet als toegevoegde waarde mischien maar aan alle bestaande richtlijnen zal er niets kunnen veranderen.

  2. @Paul Graag reageer ik op je opmerkingen.
    Het lijkt me correct om vooraf op te merken dat ik nauw betrokken ben bij het bedrijf Nanoservices.
    Echter als voormalig medisch specialist heb ik moeten vaststellen dat zo ongeveer sinds de milenniumwisseling de situatie steeds verder is verslechterd. Ik verwijs graag naar het onlangs uitgekomen boek UITGEBEEND van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout, waarin ik ook een groot aandeel (research, interviews) heb gehad. Uitgangspunt is de ‘OneHealth’ gedachte: humane en veterinaire geneeskunde (en preventie) moeten we in zijn totaliteit bekijken. Antibiotica verliezen terrein.

    De vochtige doek sec helpt onvoldoende, als je het zuiver bacteriologisch bekijkt. Vandaar (voorstel tot) de inzet van Nanocoating.
    http://www.dutchbuttonworks.com/2011/11/vochtige-doekjes/ Die doekjes kunnen in dat laatste geval aan de kant. De gangbare hygiene maatregelen blijven zeker van kracht. Maar we weten dat de mens hierin de zwakke schakel is. Lees het IGZ rapport over de ziekenhuizen maar eens! De restrictie (terecht) bij het antibioticagebruik maakt een andere aanpak kansrijk, denk ik.

    Er is uiteraard geblindeerd onderzoek gedaan, waarbij het geschetste beeld blijft staan. Aanvullend:
    http://www.dutchbuttonworks.com/2012/10/deurknopfenomeen/

    De ziekenhuiswereld is naar mijn smaak in verwarring. De bestaande richtlijnen lopen zelfs achter!
    http://www.dutchbuttonworks.com/2014/04/wip-op-de-wip/

    Graag je reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *