Boven Jan (documentaire)

Jan (1965) heeft een ernstige vorm van autisme en woont vanaf zijn 8ste jaar in zorginstellingen. Sindsdien staat zijn leven in het teken van een lange en moeizame zoektocht naar passende zorg. Zijn ouders zien hem van een goedlachs, bijzonder jongetje in de loop der jaren veranderen in een ontoegankelijke, destructieve, onberekenbare man.

Van Jan was op een dag weinig meer over dan een passieve toeschouwer van het leven. Zorgen was beheersen geworden. Iedereen moest op een dag erkennen dat de zorg voor Jan volstrekt ontoereikend was. De zoektocht was op een dood spoor beland. Totdat het team om Jan heen, samen met zijn ouders Jan en Nanny, het lef hadden de hopeloze impasse te doorbreken.

Zoektocht naar een normaal leven

De documentaire Boven Jan, een zoektocht naar een normaal leven laat zien dat goede zorg een vorm van topsport is; gedisciplineerd, geduldig en planmatig samenwerken aan een onmogelijk lijkende missie.

Een film van Matthijs Buikema en Stef Verhoeven, geproduceerd door stichting ZorgVeilig.

De documentaire bekijken?

De documentaire is bedoeld voor onderwijs- en leerprogramma’s in de gehandicaptensector. Wilt u de film voor deze doeleinden zien of vertonen, stuur dan een mail naar bovenjan@sherpa.org voor de link en bijbehorende toegangscode.

  • De documentaire is geïnspireerd op het boek ‘Jan, een levensverhaal’ van Nanny Noordman. Bestel hem hier.

    Over Jan
  • De makers

    ‘Boven Jan’ is een documentaire van Matthijs Buikema en Stef Verhoeven. De documentaire is geproduceerd door Stichting ZorgVeilig in opdracht van Sherpa, Baarn.

  • Met dank aan

    Deze documentaire kwam tot stand met steun van het Mr. Roelsefonds en Vrienden van Sherpa.